07-22 Seuramatka Eliittikisoihin

Juvan Urheilijoiden junioripitoinen seuramatka tehtiin tänä vuonna Lapinlahden Eliittikisoihin sunnuntaina 21.7. Noin viisikymmenpäinen joukko matkasi yhden huoltoasemapysähdyksen taktiikalla jännittäen tulevaa säätilaa. Matkalla ilma oli näet kuin morsian - kovin ailahtelevainen. Itse kisat päästiin sitten katsomaan poutasäässä eikä sadekaan olisi haitannut, koska paikat olivat katetussa katsomossa.

 

Televisioitua kisaa voi jälkikäteen katsella Yle Areenasta. Oranssipaitoihin pukeutuneet juniorit olivat moneen kertaan linssiluteina etenkin pituushyppykisan aikana.

 

Kisatunnelmaan virittäytyminen alkoi nenien edessä käydyllä seiväshypyllä, jossa Jere Bergius ylitti toistamiseen viikon sisään 560.

 

Kenttälajeista paikallisen yleisön sytytti ennen muuta keihäänheitto, jossa Ylä-Savon miehet Sampo Lehtola ja Antti Ruuskanen nappasivat kaksoisvoiton. Ari Mannio säesti kolmantena 80 metrin ylittäjänä. Ihme on, jos keihäsvalinnoista ei tänäkin vuonna saada jotain kalabaliikkia aikaiseksi.

 

Juoksuradalla Niclas Sandellsilta optimistit odottivat MM-rajan alitusta tai jopa SE:tä, mutta realistit olivat tällä kertaa oikeassa. Sandellsin meno ei ole samalla tasolla kuin viime kesänä ja aika oli yli 3.40.

 

Naisten puolella radalla nähtiin Hanna-Maari Latvalan sivuavan tuoretta 100 metrin ennätystään 11,36. Maailmantähdistä paikalla oli 800 metrin neljän vuoden takainen maailmanmestari Caster Semenya, joka yrittää kuntoutua entiselle tasolleen. Tällä kertaa hän jäi aluksi muista selvästi, mutta kiri loppusuoralla muiden ohi niin että tyrät rytkyivät. Tulosraja jäi silti kolmen sekunnin päähän.

 

3000 metrillä odoteltiin Sandra Erikssonilta yhdeksän minuutin alitusta ja samalla kuittausta tuoreelle 19-vuotiaiden estejuoksun Euroopan mestari Oona Kettuselle, joka oli mennyt tämän kauden estetilastossa Sandran edelle. Sandra hyytyi lopussa, mutta teki ulkorataennätyksensä 9.03,28 Kenian Perine Nengampin voittamassa kilpailussa.

 

Miesten pituudessa Tommi Evilä & co sytyttivät yleisön paukuttamaan käsiään siinä määrin, että seuraavana päivänä monella oli kämmenet kipeinä. Evilä pamautti viimeisellään 801 ja pari niukasti yliastuttua taisi olla vielä pidempiä. Etelä-Afrikan kaksikosta Mokoenan tulos oli sama kuin Evilällä, mutta tuloslistassa Afrikan poika oli edellä paremman toisen hyppynsä ansiosta. Voittaja Zarck Visserin kaikki neljä mitattua hyppyä olivat yli kahdeksanmetrisiä, pisimpänä 819.

 

Suurimmat odotukset kohdistuivat naisten 100 metrin aitoihin, joissa mukana olivat vain viiden sadasosan päähän 25 vuotta vanhasta ME:stä juossut Brianna Rollins ja SE-nainen Nooralotta Neziri. Rollins aitoi tällä kertaa 12,47, pari kymmenystä kauden parhaastaan. Yleisö kohahti, kun Nezirin ajaksi ilmoitettiin 13,05 - viisi sadasosaa alle SE:n. Seuraavaksi kuului pettymyksen huokaus, kun kuuluttaja ilmoitti myötätuulta olleen niukasti liikaa, +2,4 m/s.

 

Paluumatkalle päästiin nimikirjoituksenmetsästäjien ehdittyä autoon. Saalis oli kuulemma huomattava.